Een bekend spreekwoord luidt: “na regen komt zonneschijn”. Dat was duidelijk van toepassing op de zonovergoten zondag 9 oktober, waarop de herfstrit Gelre-Midden plaats vond. Na het door Midden uitstekend georganiseerde jaarfeest hadden wij dit jaar de eer om de herfstrit te organiseren. Niet iedereen arriveerde zonder problemen op de Panoramahoeve in Bennekom. Rob Janssen had een lekke band, die hij gelukkig snel kon verwisselen, want ooit op vakantie had hij 3 lekke banden, dus hij had genoeg ervaring om in de pits van Max te gaan werken. De Traction van Hans & Hanneke was mooi gepoetst, maar liep op 3 cylinders, zodat de topsnelheid gereduceerd werd tot 45 km/uur. Dat is geen doen vanuit Apeldoorn, dus de C5 zorgde ervoor dat ze toch konden deelnemen. We konden nu ook de Traction van Theo bewonderen, die nog mooier is dan bij levering vanaf de fabriek. Chapeau Theo en Henk voor deze schitterende restauratie! Onder het gezelschap was ook een fraaie Peugeot 202, die uitstekend tussen de Tractions paste. In totaal 17 auto’s met 39 personen, die eerst neerstreken op het zonnige terras om verwend te worden met koffie/thee en gebak.
De rit ging mooi door het bos langs de uiterwaarde van de Rijn naar een tussenstop bij de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. De Tractions dateren uit de tijd dat al deze jongemannen zijn omgekomen om ons land te bevrijden, een moment om even bij stil te staan. “Make Tractions, not war” zou een passend gezegde geweest zijn in die tijd. Op de parkeerplaats, die wij gevuld hadden met Tractions, konden we het lunchpakket nuttigen, dat we bij de start gekregen hadden.
De rit van 50 km (voor sommigen 60) ging verder via Arnhem door de Betuwe, langs de Linge en over de Rijndijk naar Fort Pannerden. Daar werden we met geelectrificeerde Tuktuks vanaf de P naar het Fort gebracht en in groepen rondgeleid. Het Fort is gebouwd rond 1870 en werd onneembaar geacht, maar door de uitvinding van de brysantgranaat en de vliegtuigen bleek het Fort toch niet meer zo bruikbaar. Echt gevochten is er nooit, want toen Duitsland in 1940 NL binnenviel werd er al snel met de witte vlag gewapperd om levens te sparen. Na de oorlog raakte het ernstig in verval en in 2000 wisten krakers het Fort in te nemen. Uiteindelijk zorgen zij ervoor dat er een deal kwam, waarbij het Fort in oude glorie werd hersteld. In 2016 was die klus klaar en werd het opengesteld voor publiek. Vanuit de uitkijkpost hadden we prachtig uitzicht over de Rijn, Waal, Duitsland en de wijde omtrek van Arnhem en Nijmegen. Het was een gezellige en ook leerzame dag.
Groeten,
Tom