Op zondag 21 okt, weer zo’n prachtige zonnige dag, reden afdeling Midden + Gelre de Herfstrit. Begin en eindpunt was de nieuwe locatie van het Autosloperij-museum in Tiel, de droom van Willem Reuvers. Bezoek daaraan stond jaren geleden op ons verlanglijstje,maar is er nooit van gekomen want het ging na enkele jaren al weer  dicht, zie onderstaande:

Autosloperijmuseum

Op de nieuwe locatie wil Reuvers senior als eerste een grote liefhebberij weer oppakken: het Autosloperijmuseum. Reuvers opende dit museum met tal van historische voertuigen en andere objecten die de geschiedenis van het autoslopen verbeelden in 2009 aan de Stephensonstraat. Op last van de gemeente moest het zo'n anderhalf jaar later sluiten. Reuvers:,,Ik heb in die tientallen jaren bijzondere dingen altijd apart in een hoekje gezet. Het was het idee van mijn schoondochter om er een museum van te maken. In korte tijd kregen we veel bekendheid. Er kwamen bussen met scholieren vanuit het hele land."

Milieu

Naast zaken als de oude brandweerwagen van jamfabriek De Betuwe en tal van glimmende klassiekers kregen bezoekers er een indruk van de autosloperij vroeger en nu.  Reuvers: ,,Vroeger goot je het accuzuur tegen een boom aan. Je wist echt niet wat dat in het milieu teweeg bracht. Pas in de jaren tachtig werd dat meer bekend. Dat is voor mij ook de motivatie geweest om op een verantwoorde manier te gaan slopen."  Bezoekers mochten ook zelf een auto slopen. ,,Dan zetten we een paar voorhamers klaar en veiligheidskleding en zeiden: 'beuken maar jongens'. Dat vonden ze prachtig, daar konden ze hun energie en agressie in kwijt."

De voormalige metaalfabriek is volgens Reuvers de perfecte locatie voor het museum. ,,Het vorige pand was te modern. Hier heb je de goede uitstraling met zo'n wand met kleine ruitjes, dan heb je er meteen het goede gevoel bij." Reuvers denkt het museum tegen de zomer te kunnen openen.

Herfstrit

Tegen 10.30 h ca 30 Tractions present. 14 Gelre leden geteld ( waarvan 2 ook lid Midden) daarvan 10 per traction. Binnen koffie/thee/cake en we wierpen al een snelle blik in de hallen met allerlei nostalgische voertuigen.

Toen van start en weg van het industrie-terrein en al snel in het fraaie buitengebied. Op een P-plaats hielden we halt want daar stonden Jan & Thea Kuijer plus Huub Jansen al klaar met lekkere erwten- en tomaten soep en broodjes! Prachtig Sportje 1939 op de P-plaats, nieuw lid Midden, kenteken kwam ons al zo bekend voor even nagezocht > is ooit van oprichter afd Arnhem Piet Tesselaar geweest. Nieuwe eigenaar al oude foto’s van toen gestuurd. Een flinke rij kleurige Opel GT’s kwam voorbij, ook aan een ritje bezig!

Verder door de boomgaarden en fraaie dorpjes, de bomen begonnen al aardig te kleuren. Ook stadje Buren werd doorkruist!  Volgende stop tussen het fruit bij De Hoenderik, mooie landwinkel daar. Koffie met overheerlijke appeltaart, we konden zelfs nog gezellig buiten, zittenprachtig weer! Tegen 16.00 h weer terug op de beginlocatie in Tiel, eerst gezellig na praten met een drankje, toen gaf Willem een rondleiding. De catering was al bezig met de bereiding van het stamppot-buffet, rook al heerlijk naar gebakken spekjes….

Willem heeft prachtige plannen voor dit pand, één hoek wordt ingerichte als garage uit de 60-er jaren, in een ander deel komen de sloopwagens en apparatuur waar dat destijds mee ging. Willem vertelde dat men vroeger alleen maar een bijl had en daar de wrakken mee sloopte! Banden werden verbrand om zo het staal-karkas vrij te maken. Olie en benzine liepen gewoon de grond in. Dat gaat tegenwoordig gelukkig wat anders!  

Verder idee is dat op bepaalde dagen liefhebbers straks ook zelf onderdelen kunnen komen demonteren van bepaalde wagens. Steeds weer andere hallen liet Willem ons zien, ook een verzameling woonwagens, hij vertelde de rijke historie ervan - Erik in zijn nopjes. Willems ouders trokken er ook in rond en woonden jaren op de kampen. Aan DAF-jes ook geen gebrek, ooit geschonken door een verzamelaar die er mee stopte. Gebroeders Zantinge ontwaarden zowaar een traction-vooruit tussen de stapels onderdelen in één der hallen.

Na de rondleiding dankwoord aan Willem die nog flesje geestrijk vocht overhandigd kreeg en ons bedankte voor de liefhebberij in oude auto’s!

Toen aanzitten aan het buffet  met boerenkool, andijve of hutspot met worst, gehaktbal of gebakken spekjes! Mmm, een ieder liet zich het goed smaken en reed daarna voldaan huiswaarts na een perfecte dag!

Dank aan de organisatoren!

Herman en Yvonne

Jan & Thea, Huub

 

EB