Zaterdag 8 sept. 9 Gelreleden/14 personen in 5 Tractions en 1 DS cabrio bezochten samen met 15 leden van de afd. Zuid het Rosengart-museum in Bedburg-Rath (Dld). Totaal ruim 30 personen. Bij aankomst eerst koffie en Frühstück met lekkere broodjes op het buitenterras! Met uitzicht op een grote elektriciteitscentrale > bleek Duitslands modernste bruinkoolcentrale te zijn, gelukkig stond de wind goede kant op…. van ons af dus!

Binnen kregen we een zeer enthousiaste uitleg van de bijna 80 jarige super enthousiaste Hr Karl Heinz Bonk. In de 60-er jaren ooit begonnen met een Traction, toen naar eigen zeggen enkele "Scheiss-Mercedessen" tot hij een Rosengart 1939 in zijn bezit kreeg en daar toen helemaal "begeistert" van werd en het tot zijn levenswerk maakte om alles van de Jood Lucien Rosengart (1881-1976) uit te gaan zoeken en te verzamelen. We hoorden fantastische verhalen over zijn wereldwijde zoektochten! Sinds 1989 bestaat nu zijn museum met ruim 20 auto’s, de firma Rosengart heeft bestaan van 1903 tot 1953 en had ooit 4500 werknemers! Bouten en moeren waren in het begin het hoofdproduct, leverde deze aan diverse autofabrieken oa Citroën, later dus ook bescheiden eigen autoproductie vaak op basis van een bestaand merk, maar ook bromfietsen en eigen automotoren, Had in 1934 - dus al voor de Traction - een serieproductie van een voorwiel-aangedreven auto op basis van een Adler. In 1939 de Supertraction op basis van een 11 CV. Stonden 120 patenten op zijn naam.

De ons bekende Fransman Francois Lecot reed in 1930 een kleine Rosengart LR2 non stop 100.000 km, toen een wereldrecord en in 1935 verbeterd door met een Traction 400.000 km te rijden!

Hr. Bonk werd na afloop hartelijk bedankt en ontving van Marc Vos / voorzitter afd. Zuid een traction-model. Hij bedankte ons voor de komst, was blij en vereerd zoveel geïnteresseerde liefhebbers te mogen rondleiden! Met 3 Gelre-Tractions binnendoor terug gereden, onderweg nog even in de file vanwege een kudde losgebroken paarden!  Zeer geslaagde en interessante dag!

Hartelijk dank aan Marc Vos - die dit museum vorig jaar bij toeval ontdekte - en het initiatief nam dit gezamenlijke bezoek te organiseren.