12 februari 2023: Een bezoek aan het DAF-museum te Eindhoven met 16 personen van Gelre.

Het museum omvat een collectie DAF personenauto's en een collectie DAF vrachtwagens. Tot eind maart is er een extra expositie van Tatra personen- en vrachtauto's. DAF levert tot de dag van vandaag cabines aan levert.

Verder zijn er nog wat andere merken en modellen waar een DAF-motor of continue automatische transmissie (CVT) in zit verwerkt. In dit opzicht is er nooit een direct verband geweest met Citroën.

DAF heeft vanaf 1958 personenauto's geproduceerd. Dit waren tweecilinder boxermotoren, vergelijkbaar met de 2cv, en later ook 4-cilindermotoren van Renault. Altijd met CVT (Variomatic).

Er staan redelijk wat prototypes in het museum die nooit in productie zijn genomen omdat men het financiële risico te groot vond. Wel veel vrachtauto's en gebruiksvoertuigen van DAF voor de Nederlandse krijgsmacht, politie, brandweer, vuilnisophaaldienst, PTT, transport, bussen, en de DAF van Jan De Rooy die er Parijs-Dakar mee heeft gereden
Wat betreft personenauto's staat er een complete collectie DAF Daffodil 600, 31, 32, 33, 44, 55, 66, 750.
Van Tatra is er een vrachtwagen te bezichtigen waar 6 keer het klassement vrachtwagens mee is gewonnen in Parijs-Dakar.

De personenauto's van Tatra waren grote auto's met een V8 achterin, en ook wat vooroorlogse auto's uit de begintijd van Citroën: Tatra timmert al 125 jaar aan de weg!

Ook staat er een Formule 1 racewagen van het toen bijzonder succesvolle Williams-Team die in 1993 werd uitgerust met een CVT-automaat. Deze auto was in de tests tijdens de ontwikkeling al zó ongehoord snel dat de leiding van de Formule 1 het gebruik van de CVT verbood.

IMG 5577 GrootTevens staan er veel aangepaste voertuigen zoals de DAF-Michelotti Shelette uit 1968, gebaseerd op de DAF 33. Voormalige eigenaren Aristoteles Onassis en Jackie Kennedy. Dit voertuig ging mee op hun jacht en werd in de havens van boord gehesen.