Al voor Frankrijk vierden wij dit jaar de Quatorze Julliet, namelijk op zaterdag 10 juli. Gastvrouw was net als vorig jaar Landgoed de Barendonk te Beers, waar ik zelf al in de ochtend arriveerde om me op mijn kampeerplek te installeren. We hadden de beschikking over een eigen veldje met een fantastisch uitzicht over het veld en de bossen. Ook Michel en Carmina sloten daar aan met hun caravan, de andere kampeerders in onze club, waaronder onze trouwe voorzitter Ernst, moesten we missen.

Desalniettemin hadden we 27 dagjesmensen, waarvan een deel rond half 2 arriveerde. Het was goed toeven op het terras en, hoewel het niet gepland was, werden daar zelfs drankjes en appelgebak geserveerd, zodat we wat later vertrokken. Dat de rit was uitgezet door Huub en avonturier Michel bleek als snel toen we de verharde weg verlieten en in de binnenspiegel Dakar-achtige toestanden waarnamen. Het voordeel van voorop rijden is dat je dan geen stof hoeft te happen. We reden door de mooie onverpeste Brabantse natuur, 2x langs kasteel Tongelaar en kwamen in het bos zelfs 2x een olifant tegen in de Bibendum variant van Michelin. De weg werd vervolgd door leuke plaatsjes en over de dijk langs de Maas, waar we ons in Ravestein door een smalle poort moesten wurmen. Het is eenieder gelukt om de spatborden in takt te houden. Ook hier werd de wielophanging en de carrosserie weer uitgebreid getest, ditmaal op de kasseien. Voor zover ons bekend is niemand onderdelen verloren.

Rond 16:30 arriveerden we weer op de Barendonk, waar al een aantal avondgasten in de zon op het terras aan de borrel zat. Benno had spijt dat hij niet met de Traction gekomen was, want zijn ID had zo haar eigen ideeën over de geplande aankomsttijd waardoor hij de rit gemist had. Om 17:30 kwamen de eerste lekkernijen van de BBQ. Binnen stonden lekkere salades en sauzen, iedereen kwam goed aan zijn trekken. Onder de grote partytent was uitgebreid gelegenheid met elkaar weer eens lekker bij te praten met zicht op de Tractions. Joop Z opperde om bij naderende regen de Tractions onder de tent te zetten, maar dit bleek niet nodig want de voorspelde hoosbui ging geheel aan ons voorbij. Tijdens het eten speelde de fam. Janssen de Marseilleise via de smartphone en zong Joop T, inmiddels voorzien van alpinopet, luidkeels mee. Voldaan keerden de meesten weer huiswaarts.

De kampeerders dronken in de caravan nog een stukje van Michel’s wijnvoorraad op en Joop T schoof gezellig aan. Na dit slaapmutsje volgde een stille nacht en een ontwaken midden in de natuur, waar alleen vogelgeluiden te horen waren. En dat in het hoogseizoen op een camping die vol staat. Daar hebben wij niets van gemerkt. Wederom waren de weergoden ons gunstig gezind en na een ontbijt buiten met verse boerder-eieren en Barendonk–kaas maakten we een mooie wandeling door het bos. De mist was snel opgetrokken en de zon scheen volop. Terug op de camping hadden we ontdekt dat in het uutbloashuuske op 20 meter van de caravan een zelfbedieningskiosk was met verse appeltaart. Die zorgde voor een mooie afsluiting van het kampeerweekend, waarna in de middag onze hutten weer achter de Citroën meegesleurd werden naar huis.

Dit was de derde Fête Nationale op de Barendonk, gezien de positieve reacties zijn we voornemens dit volgend jaar weer te organiseren. We hopen dan op meer kampeerders, net zoals de eerste keer in 2013.

Tom de Haan