TAN Afdeling Gelre  logoGelre

 
 
 

 

Beste mensen,

Ook in deze natte zomer is er van alles te doen rondom de Traction, want er zijn tussen de buien door toch ook mooie dagen waarop de Traction uitgelaten kan worden.

Terugblik Gelre Fête Nationale BBQ
Op de Gelre website staat een verslag met foto’s van de gezellige Gelre BBQ en rit. https://www.tangelre.nl/index.php/verslagen/bijeenkomsten/200-10-07-2021-gelre-bbq
Het is sowieso de moeite waard af & toe eens op de website te kijken voor het laatste nieuws of verslagen van evenementen.

Snel aanmelden voor rit afdeling Midden
Op zaterdag 14 augustus organiseert de afdeling Midden een Eem en Vecht rit, die start in Baarn. Wij zijn ook van harte uitgenodigd. Meer info (link naar de uitnodiging). Aanmelden kan nog net, tot en met 7 augustus, via http://www.tanmidden.nl/

huubAfdelingsavond 13 augustus bij Huub Janssen
Onze stamkroeg “Onder de Toren” is in augustus gesloten. Huub & Jacqueline hebben hun eigen stamkroeg (of bij mooi weer de tuin) aangeboden voor de afdelingsavond op 13 augustus. Aanvang 20:00 uur, adres Koningstraat 15 6641 KS Beuningen. Let op, sommige navigatiesystemen sturen je naar de Koningstraat in Ewijk en dan kom je ergens op het platteland uit. De Koningstraat waar je moet zijn is een zijstraat van de Leigraaf.

hermanIn memoriam rit Herman Lelivelt zondag 19 september
Op 2 juli heeft het afscheid van Herman in besloten kring plaats gevonden. Om als club ook afscheid te nemen en een eerbetoon aan Herman te brengen organiseren we in zijn omgeving een in memoriam rit in samenwerking met Jaqcueline Lelivelt, die zelf ook zal deelnemen. Nadere informatie volgt, noteer de datum alvast in je agenda!

 

Oproep voor de winter clubavonden
Voor onze winteravonden zoeken we sprekers die iets willen vertellen over de Traction hobby of hun werk. Dus heb je een leuk verslag van je vakantie met de Traction, je restauratie of een grote klus die je hebt aangepakt of een ander interessant onderwerp en wil je daar wat over vertellen, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wij zorgen dan voor een beamer zodat je ook foto’s of een presentatie kunt laten zien.

Namens het bestuur,
Tom de Haan

Nieuwe outillage voor TAN Gelre Technische Controles
(bijdrage van de technische commissie Joop en Bert Zantinge)

traxZoals jullie wellicht weten, deed Ernst in juli 2020 verslag van de aankoop van een remvertragings- en pedaalkrachtmeter. Kees van der Wees vond deze destijds bij een kringloopwinkel en kreeg het, na enige onderhandeling, mee voor het luttele bedrag van €10,--. Het enige probleem vormde de accu’s. Die waren wegens overjarige ouderdom permanent spanningsvrij geraakt.Gelukkig wist Pim Wittop Koning hier wel raad mee en hij regelde en installeerde een nieuwe set accu’s, zodat het apparaat gebruiksklaar is.

Deze set bestaat uit: een elektronische test unit,  een printer en een rempedaalkracht sensor

remkoffer

rempedaal

Met deze meter kunnen wij op eenvoudige wijze de wettelijk voorgeschreven metingen uitvoeren van de rempedaalkracht en remvertraging. De pedaalsensor wordt op het rempedaal gemonteerd en de test unit wordt waterpas afgesteld op de vloer in de auto.
Vervolgens kunnen de testen worden uitgevoerd. Er kunnen 8 metingen worden opgeslagen in het geheugen. Deze kunnen vervolgens weer grafisch worden uitgeprint met de bij behorende printer.
De bedrijfsrem wordt getest vanaf een voertuigsnelheid van 60 km/u. De parkeer & noodrem van 30 km/u.

eendTijdens de recente TAN barbecue op landgoed Barendonk overhandigde Pim Berends ons de koffer met deze apparatuur voor gebruik tijdens de technische controles aan de Tractions van TAN Gelre leden.

Natuurlijk moest deze apparatuur in de praktijk worden uitgetest. Nu wil het feit dat wij in de afgelopen week de voorremmen van onze oereend hebben vervangen. Tijdens de afgelopen winterslaap had hij namelijk in bed geplast, want de remcilinder rechtsvoor was gaan lekken, met als gevolg dat de voering ook doorweekt was.
Na revisie en montage was dit natuurlijk een goede kandidaat voor deze test.

Aldus hebben wij de meetapparatuur geïnstalleerd.
Vervolgens zijn wij, omdat wij nu eenmaal geen Jansen heten, als Zantinge en Zantinge in de Eend gestapt en hebben wij een plek gezocht waar wij zonder problemen een snelheid van 60 km/u konden bereiken. Dat was op zich al een behoorlijke uitdaging.
Vanuit die snelheid maakten we een volle stop, welke zich als onderstaand laat schetsen, (met dank aan cartoonist Hergé voor het goede oorspronkelijke voorbeeld):

Wij gingen met onze kuifjes door het dak, dus met de remvertraging zat het wel goed. Dat was ook goed af te lezen op de display van de remmentester. De enige bedenking die wij echter hebben bij de meetwaarde, is het duikeffect tijdens de stop. Dat mag o.i. bij de Eend als ietwat ver bovengemiddeld worden beschouwd. Volgens de handleiding zou de meetunit zichzelf echter elektronisch fixeren op de horizontale positie. Ook onze trouwe Tractions zullen tijdens de stop een weinig voorover duiken, maar veel minder dan een Eend.

Deze apparatuur is zonder meer een mooie aanwinst voor het TAN Gelre arsenaal. Het zal in de praktijk weliswaar niet standaard gebruikt gaan worden bij iedere individuele technische controle. Maar het is een zeer goed hulpmiddel om in geval van twijfel vast te kunnen stellen of de auto de minimaal vereiste vertraging daadwerkelijk behaalt of niet. En dat draagt zeker bij aan de professionaliteit van de controle en test procedures. Hierbij nogmaals dank aan Kees van der Wees en Pim Wittop Koning voor het regelen en operationeel maken van deze nuttige outillage.

cabrioNu wij zo goed geëquipeerd zijn, wordt het ook hoog tijd om weer eens een aantal technische controles in te plannen voor de Tractions van onze afdelingsleden. Deze zijn gepland op zaterdag 18 september 2021 bij Atelier Zantinge in Rheden. De officiële uitnodiging volgt nog, maar je kunt je alvast aanmelden bij Joop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Bert Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wij kunnen een beperkt aantal controles uitvoeren per dag. Indien er meer aanmeldingen zijn dan we die dag aankunnen, dan plannen wij uiteraard een tweede dag voor de resterende Tractions.
À bientôt!